Door Charel Cuijten op 09/09/2017

Al twee weken zijn Sabrina, Joep en ik aan de slag als het nieuwe Program Board van de NAHSS! Ja, het is meteen hard werken en zwoegen, maar wat hebben we een plezier met z’n drieën. Sabrina is een powervrouw, met boordevol goede ideeën en een grote hoeveelheid mensenkennis, wat goed van pas komt bij haar functie External Affairs. Joep is de kalmte zelve: stress staat niet in zijn vocabulaire. Hij weet wat hij wilt en handelt hiernaar. Ook zal hij je altijd helpen, zelfs met het kleinste akkefietje, en nu komt het mooiste: hij houdt van koken! Zijn verantwoordelijkheid is Operations. En dan ik zelf: mijn naam is Charel. Wanneer ik mezelf moet verkopen, noem ik tien keer het woord creatief en ben ik er zeker van dat ze dat niet meer vergeten. Ik ben dol op brainstormen en ideeën spuien! Ik ga me dit jaar bezighouden met Asia Affairs en Internal Affairs.

 

Op maandag 14 augustus zijn zowel ik als Sabrina teruggekomen uit China. Wauw, wat een top tijd hebben we gehad. Ik studeer Bouwkunde en werd wild enthousiast van die Chinese mega skyscrapers. Toen ik op mijn eerste avond in Hong Kong de skyline zag, stond ik letterlijk te springen van enthousiasme! Ook het snelgroeiende Shenzhen, net over de Chinese grens bij Hong Kong, was een Bouwkunde walhalla voor mij: op iedere hoek van de straat werd een nieuwe reus gebouwd en in iedere blik zag ik wel acht hijskranen aan het werk. Ook Sabrina was helemaal onderste boven van Beijing. Hiken over de Muur, de Verboden Stad, maar ook de Beijing bikini hebben haar van China gaan laten houden.

Joep heeft weer een ander verhaal. Hij heeft in 2016 al meegedaan aan de NAHSS en is naar Chengdu geweest: een booming stad in het westen van China. Hier staat het leven in het teken van streetfood, op de foto gaan met Chinezen die nog nooit een westerling hebben gezien, en de echt traditionele Chinese gewoonten, zoals parken waarin ouderen hun kleinkinderen aanbieden als huwelijkskandidaat.

Tijd om m’n jetlag uit te rusten na deze super reis was er niet. Op donderdag stond de sollicitatie bij McKinsey al voor de deur. In mijn autootje reed ik Amsterdam in: mooie kleertjes aan, hakken gepoetst. Bij het McKinsey kantoor stond Myrthe van PB’17 me op te wachten om me nog eens even helemaal relaxt te maken voor het gesprek. Nou, Myrthe je hebt talent! Na twee gesprekken van ieder twintig minuten kwam ik buiten met een super gevoel, en wat bleek? Het gevoel klopte: de ochtend erop kreeg ik een belletje met hartelijke felicitaties!

En vanaf dat moment is mijn nieuwe PB-leven dus echt begonnen. Na eerst nog even de hindernis van een niet-rijdende NS trein te hebben overwonnen, stond ik maandag ochtend om tien uur bij het NAHSS kantoor in Utrecht. PB’17 verwelkomde ons met taart en een stortvloed aan enthousiasme! Echt super hoe Ju Lin, Therese, Willianne en Myrthe hun best hebben gedaan om deze overdrachtsweek zo makkelijk mogelijk voor ons te maken, bedankt toppers! We zullen dan ook maar meteen onze eerste blunder als PB opbiechten. Wanneer je het gebouw van ons kantoor uit wil, loop je heel gewoon door de deur naar buiten. Wel, dit is precies wat wij deden, alleen namen wij niet de grote opzichtige deur, maar de nooduitgang. TUU TUU TUU! Echt het hele gebouw ontplofte van dat alarm! Zeer goede eerste indruk gok ik. PB’17 heeft het moment van schaamte vast gelegd met een foto.

Verder gaand met de orde van de dag, hebben we naast het leren van alle NAHSS weetjes, onze McKinsey coaches ontmoet. We gaan een heel jaar trainingen van hen krijgen, dus we moesten maar even goed gebruik maken van deze informele meeting.

Na die eerste drukke overdrachtsweek stonden we er echt alleen voor. En dat was geen rustige start! We hebben uren gebrainstormd om onze ideeën voor dit jaar op een rijtje te krijgen, de Slot Ceremonie komt er al snel aan, en we moesten onszelf introduceren aan alle contacten van de NAHSS! Op maandag stond onze eerste afspraak al op het programma. Joep en ik spraken met een man die trainingen geeft in het vinden van je persoonlijke mastery: waar jij goed in bent en wat je talent is. Wellicht interessant voor het NAHSS programma in NL. Op woensdag hebben we het Ministerie van Buitenlandse Zaken bezocht, de locatie van de Slot Ceremonie. Voor de mensen die naar het Slot komen: wauw bereid je voor op een top zaal! Met onze contactpersoon hebben we wat zaakjes besproken en afspraken gemaakt. Het wordt echt een mooi evenement! Op donderdag had Sabrina haar eerste afspraak met één van de universiteiten: het CvB van de VU en haar deelnemers van dit jaar. Het was een heel goed gesprek waarbij de deelnemers over hun ervaringen in China hebben kunnen vertellen en de CvB haar vragen heeft kunnen stellen.

Ik mag mezelf dus al een week lang officieel PB van de NAHSS noemen! Het was een snelle start, maar daardoor zitten we wel direct in het goede ritme! Joep, Sabrina en ik zijn al flink aan het werken aan de Slot Ceremonie, maar er komt bijvoorbeeld ook een evaluatieborrel aan, en de promotie voor komend jaar moet gestart worden!