Selection Criteria

"A life-changing experience. The opportunity to learn more about China and Southeast Asia: a unique experience with a fantastic group.”

De NAHSS biedt jaarlijks 70 tot 100 ambitieuze studenten de kans om uitgebreid kennis op te doen over Zuidoost-Azië en China. Van eind maart tot en met aan eind september nemen studenten deel aan een programma waarin de Aziatische academische wereld, bedrijfsleven en cultuur worden belicht. Deelnemers leren meer over het thema Navigating Change door het uitvoeren van een consultancy project voor één van de partners van de NAHSS, bedrijfsbezoeken, colleges van Azië-experts, de take-off in Nederland en de reis naar Zuidoost-Azië.


Tijdens het voorbereidende traject in Nederland verwachten wij van de deelnemers een inzet van tussen de vijf en zeven uur per week voor projectwerk en NAHSS gerelateerde activiteiten. Daarnaast zijn alle onderdelen van het NAHSS-programma verplicht.

De aanmeldingen voor de NAHSS 2024 zijn op open van 1 december tot en met 10 januari.

Wanneer kom je in aanmerking?

 • Je bent een tweede- of derdejaars bachelorstudent aan een Nederlandse onderzoeksuniversiteit. Vanaf maart tot en met augustus dien je ingeschreven te staan bij een Nederlandse universiteit.
  Let op: bachelorstudenten uit hogere jaarlagen met gegronde redenen voor studievertraging - zoals een bestuursjaar of stage - mogen zich ook aanmelden voor de NAHSS..
 • Je hebt een vloeiende taalbeheersing in Engels in zowel spraak als geschrift. Een Nederlandse identiteit is géén vereiste.
 • Je hebt affiniteit met Azië.
 • Je bent ambitieus, sociaal, actief, open-minded en ondernemend.
 • Je bent een excellente student en voldoet aan één van de volgende criteria:
  • Je volgt het Honours-traject;
  • Je hebt onderscheidende extracurriculaire activiteiten uitgevoerd;
  • Of je hebt bovengemiddelde cijfers (≥ 7.5/10).

Twijfel je of je voldoet aan de bovenstaande criteria? Neem dan contact op via info@nahss.nl

Aanmeld documenten

 • Curriculum vitae.
 • Gewaarmerkte cijferlijst (official academic transcript) + gemiddelde (tussen 1-10) van het begin van je studie tot heden.
  Let op: voor University College studenten met een ander beoordelingssysteem geldt dat zij hun GPA omrekenen naar een cijfergemiddelde tussen 1-10.
 • Korte video pitch waarin jij uitlegt waarom de NAHSS jou zou moeten selecteren en hoe je zou kunnen bijdragen aan een beter of een meer geïntegreerd begrip van de hedendaagse Nederlands-Aziatische relatie (max. 2 minuten, in het Engels, MP4 bestand).
  Let op: de pitches zullen niet langer bekeken worden dan de gevraagde tijd.
 • Twee korte essays van ieder maximaal 300 woorden in het Engels (mogelijke bronvermelding telt niet mee voor het woordenaantal):
  • Essay 1: Schrijf een essay over het thema van de NAHSS 2024: Navigating Change. Je schrijft een essay over één van de volgende opties:
   • 1A) Leg uit hoe de Nederlandse samenleving veranderende ontwikkelingen in China en/of Zuidoost-Aziatische landen in haar voordeel zou kunnen integreren, met betrekking tot een van de volgende kwesties: ecologische vraagstukken, digitale innovatie, business mogelijkheden of geopolitieke relaties.
   • 1B) Leg uit hoe China en/of Zuidoost-Aziatische landen veranderende ontwikkelingen in de Nederlandse samenleving in hun voordeel zouden kunnen integreren, met betrekking tot een van de volgende kwesties: ecologische vraagstukken, digitale innovatie, business mogelijkheden of geopolitieke relaties.
  • Essay 2: Schrijf een personal statement waarin je toelicht wat je uit de NAHSS-ervaring verwacht te halen op professioneel en persoonlijk vlak. Betrek hierbij het belang van werken in een multidisciplinair of internationaal teamverband.

  Let op: alle documenten dienen in het Engels te worden geleverd.

Beoordelingscriteria essays

 • Structuur
 • Originaliteit
 • Stijl en spelling

Tips voor de videopitch

 • Houd de video pitch bij jezelf.
 • Zorg dat de inhoud van je pitch centraal staat.
 • Zorg dat je video pitch opvalt tussen alle andere aanmeldingen.
 • Let goed op de setting waarin je de pitch opneemt. Kies voor een lichte plek waar het geluid goed te horen is, in plaats van een donkere plek met veel achtergrondgeluid en horizontaal gefilmd.

Hoe de documenten aan te leveren om je aan te melden

Bij jouw aanmelding dien je de vereiste documenten aan te leveren via een link gemaakt met de website SURF filesender. De link bevat één PDF file met daarin: je cv, officiële cijferlijst en twee korte essays. Daarnaast bevat de link je video pitch in MP4-formaat. Noem beide bestanden als volg: ‘Universiteit_NaamAchternaam’ (e.g.: UniversiteitUtrecht_AnneJanssen).

Extra aanmeldingseisen per universiteit

Enkele universiteiten stellen extra aanmeldingseisen, zoals het schrijven van een aanbevelingsbrief, of hebben een extra sollicitatie ronde. Daarnaast zijn er ook enkele universiteiten die ondersteuning bieden bij je aanmelding, zoals een training in het opstellen van een CV. Om deze redenen raden wij je aan om contact op te nemen met de contactpersoon van jouw universiteit voor de specifieke aanmeldingseisen van jouw universiteit. Klik hier om de contactgegevens van de contactpersoon op jouw universiteit te bekijken.

Het selectieproces van de NAHSS deelnemers

De selectie voor de NAHSS bestaat uit twee rondes. De eerste selectieronde wordt uitgevoerd door de universiteiten, waarbij elke universiteit een shortlist van maximaal twintig studenten opstelt. De geselecteerde studenten worden voorgedragen aan een landelijke selectiecomité voor de tweede selectieronde. Deze selectie wordt uitgevoerd door een team van afgevaardigden van de partners van de NAHSS. Uit deze tweede selectieronde volgt de definitieve groep van studenten die deel zullen nemen aan NAHSS.

Jouw bijdrage

De NAHSS wordt grotendeels gefinancierd door haar partners: de Nederlandse universiteiten, de ministeries en een groot aantal bedrijven. Daarnaast wordt van de deelnemers een eigen bijdrage van €1200-1300 (n.t.b.) verwacht voor de reis naar Zuidoost Azië. Voor deze prijs verzorgt de NAHSS voor haar deelnemers de vlucht naar Azië, verblijf gedurende het gehele zomerprogramma (in Nederland en Azië), de zomerschool, evenementen, bedrijfsbezoeken, trainingen, begeleiding tijdens de projecten en toegang tot het exclusieve NAHSS-netwerk. Uitgaven aan verplichte coronatesten, eten, drinken en activiteiten op eigen initiatief in Azië zijn voor eigen rekening.

Indien het programma noodgedwongen toch in Nederland moet plaatsvinden, zal de bijdrage €400 bedragen.