Leren over China vanuit Nederland

Door Anne-Puck van Ommen | deelnemer NAHSS 2021

Hi! Mijn naam is Anne-Puck van Ommen en ik ben een 2021-NAHSS-deelnemer. Helaas konden wij dit jaar niet naar China, desalniettemin heb ik een fantastische ervaring gehad! NAHSS trok mij heel erg aan omdat het mij meer kennis zou verrijken over de Chinese cultuur. Het voorbereidende traject was erg interessant aangezien je Chinese taal- en cultuurlessen, verschillende masterklassen, en inhousedagen kon volgen. Samen met mijn groepje heb ik een consultancy project samengesteld voor het bedrijf PricewaterhouseCoopers (PwC). We hebben de digitale invloed op hun Chinese en Nederlandse markt geanalyseerd.

Oefenen met penseel en inkt tijdens de Chinese taal- en cultuurlessen

Tijdens het programma spraken een groot aantal experts over hun diverse vakgebieden

Het zomerprogramma was gefocust op de Power of Connectivity en verdeeld in drie perspectieven: community-, technology- & trade connectivity. De groep was verdeeld over drie steden: Leiden, Rotterdam & Eindhoven. Ik volgde het culturele perspectief in Leiden waar we verschillende hoorcolleges volgden van diverse experts. Na deze week verzamelden de groep zich in Soest waar we samen aan de tweede week van het zomerprogramma begonnen. Verschillende experts en bedrijven kwamen hier om hun ervaring te delen over China. Dit was super interessant aangezien China vanuit verschillende invalshoeken werd benaderd. Deze kennis kon mijn groepje goed toepassen op ons project. Tot slot hebben wij een eindpresentatie gehouden op het hoofdkantoor van PwC. Het was supergaaf om zo een beetje het echte business leven te proeven.

NAHSS was een superleuke ervaring omdat je samen met een multidisciplinaire en gedreven groep studenten van verschillende universiteiten China op verschillende manieren leert kennen. Ik zou het aan iedereen aanraden om je zo voor te bereiden op de Chinese markt.