Hong Kong: alles in één!

Door Anne-Wietje Zwijnen | deelnemer NAHSS 2019, Hong Kong

Na alle ontmoetingen, presentaties en trainingen in de voorbereidende weekenden mocht het avontuur dan eindelijk beginnen! Als er ruim 7,4 miljoen mensen zijn die in Hong Kong willen wonen, wil ik ook wel eens een kijkje nemen. Mijn keuze voor deze stad en een project was dan ook snel gemaakt, laat de drukte en bedrijvigheid maar komen. Na een 7 weken durende achtbaan, stond ik weer op Hollandse grond met een koffer vol nieuwe ervaringen, geweldige verhalen en 21 nieuwe maten.

Lion’s Rock

CUHK International Summer School: onze NAHSS groep

CUHK International Summer School

Uit een flinke lijst aan interessante vakken, mochten wij er twee kiezen om 5 weken lang te volgen. Mijn keuzes waren General Psychology en Urban Sustainability. Bij Urban Sustainability werd gefocust op de drie indicatoren voor duurzame verstedelijking: economie, maatschappij en milieu. Wanneer we doken in de belangrijkste aspecten voor het realiseren van een duurzame stad, werd Hong Kong vaak vergeleken met de steden waarin wij, de internationale studenten, zelf woonden. Zo raakten we met elkaar in gesprek en ben ik niet alleen meer te weten gekomen over de Hong Kongse cultuur, maar ook over de Mexicaanse, Amerikaanse, Britse, Chinese, Franse, etc. Het vak werd gegeven door een ongeremd enthousiaste docent die graag voor de klas stond om zijn passie op de studenten over te brengen en hen te inspireren om te bouwen aan een betere toekomst, op wereldwijde schaal.

Dit is typerend gebleken voor de zomerschool: verder kijken dan je neus lang is, jezelf uitdagen en samenwerken in een multicultureel milieu. De summer school was voor mij een kans om boeiende vakken te volgen buiten mijn studie Nanobiology, maar ik heb mezelf niet alleen op academisch gebied verbreed. Ik heb ervaren dat presentatie-, discussie- en interactiemethodes sterk beïnvloed worden door culturele aspecten. Tijdens groepsopdrachten en -projecten is gebleken dat het naïef is om te denken dat het één per definitie beter is dan het ander, het beste resultaat wordt behaald door ieders sterke kanten te benutten.

A.S. Watson Group: op weg naar plastic-neutraliteit

Ook tijdens het consultancy project voor A.S. Watson gold dit. Samen met zes medestudenten van uiteenlopende studieachtergonden, begonnen we een paar maanden voor vertrek aan deze uitdaging. Geheel in het thema ‘sustainable growth’, introduceerde A.S. Watson Group ons tijdens de eerste meeting aan hun probleem: de enorme hoeveelheden plastic die zij ‘de wereld inbrengen’. Onze opdracht was het opstellen van een advies om plasticneutraliteit te bereiken in 2025. Plasticneutraliteit werd gedefinieerd als volledige compensatie van de uitstoot met extractie van plastic materiaal. Na ons grondig te hebben ingelezen, hebben wij ons project steeds meer geconcretiseerd tot een doelgericht onderzoek naar de rol die A.S. Watson kan vervullen in de bestaande infrastructuur. Het eindresultaat mocht er zeker zijn: een samenhangend overzicht van potentiële partners en globale netwerken gespecialiseerd in het inzamelen, verwerken en recyclen van plastic afval, zowel in Nederland als Azië.

Niet alleen tijdens ons onderzoek hebben wij interessante gesprekken gevoerd met de partner en de onderzochte partijen, maar ook in Hong Kong stonden wekelijkse bedrijfsbezoeken op het programma. Onder andere meerdere banken, het befaamde metrobedrijf MTR en OMA hebben ons een kijkje gegeven in hun werk en bedrijfsvisies. Hoewel niet ieder bedrijf een logische vervolgstap zou zijn na mijn studie, was het toch interessant om meer te weten te komen over verduurzaming en verschillen tussen de Aziatische en Europese markt. Hierna volgde een intense week in Shanghai met vele bezoeken, waarvan Philips, ASML en Huawei voor mij hoogtepunten vormden.

A.S.Watson Group bedrijfsbezoek

Post-its van de protesten

Hoog tempo, hogere gebouwen, hoogste toppen

Hoewel er soms hard gewerkt moest worden, werden wij ook aangemoedigd om de omgeving te ontdekken. Na college en op vrije dagen sprong ik zo snel mogelijk de metro in om mijn lange bucketlist af te werken. Van te voren moest ik vaak lastige keuzes maken: aanhaken bij een hike, de toeristische hotspots bezoeken of toch lekker lui zonnen op het strand? En vanavond, paardenraces in Happy Valley of een nachtmarkt bezoeken? Daarna vroeg naar bed om morgenochtend naar een waterval hiken of toch nog even Lan Kwai Fong onveilig maken? Je gaat je niet snel vervelen in deze stad van skyscrapers, cultuur en vooral mensen, heel veel mensen. Hoewel het leven op straat tot in de late uurtjes door raast, kan je heerlijk ontsnappen aan de drukte op beboste ‘peaks’ en ‘rocks’ en in zanderige baaien.

Wat mij het meest bij zal blijven, zijn de uitzichten. Of het nu van een rooftopbar op de Symphony of Lights, vanuit een kantoor op de imponerende stad of tijdens een hike op de omliggende natuur was: het uitzicht was altijd indrukwekkend. Het was vrijwel onmogelijk de verleiding te weerstaan om er wéér een plaatje van te schieten en het thuisfront jaloers te maken. Daarnaast was de dag die we hebben doorgebracht op een junk boat in Sai Kung ook zeker memorabel. Het was een fantastische ervaring om met zo’n leuke, unieke en ondernemende groep ons eigen feestje te bouwen in een wildvreemde stad.

Inmiddels is Hong Kong een warme, vertrouwde herinnering aan onvergetelijke zomer. Kortom, grijp je kans en meld je aan voor NAHSS 2020! Twijfel ook niet om te mailen naar anne-wiet@hotmail.com als je meer informatie wilt over mijn ervaringen met NAHSS in Hong Kong.