Beijing, van flitsend Westers naar traditioneel Chinees in 5 minuten

Door Emile Hallo | deelnemer NAHSS 2018, Beijing

"Na maanden waarin spanning voor en verlangen naar de grote reis elkaar afwisselden, was het eind juni eindelijk zo ver, de reis naar China kon beginnen. In het voorbereidende traject hadden we vooral heel veel geleerd de traditionele Chinese business cultuur en Chinese geschiedenis en hoe het land in ongeveer alles afwijkt van wat wij gewend zijn in Nederland. Echter, bij aankomst in Beijing kostte het ons een aantal dagen om tot deze unieke Chinese cultuur door te dringen. Op het eerste oog is Beijing namelijk flink verwesterd. De Chinees anno 2018 haalt zijn koffie namelijk bij de Starbucks, rijdt in een BMW of Ford en luistert naar Kanye West. De meerwaarde van de NAHSS komt echter sterk naar voren, doordat het je de mogelijkheid geeft wel degelijk door te dringen in de Chinese maatschappij en al haar eigenaardigheden.

In 40 graden formeel gekleed Beijing verkennen, ook dat is de NAHSS

Do as the locals do, een verfrissende duik in Qianhai lake, middenin Beijing

De bovengenoemde mogelijkheid werd mij onder andere geboden door deelname aan de Summer School. Zelf volgde ik twee vakken aan de Peking University, gegeven door Chinese docenten, die mij een goed beeld gaven in hoe traditioneel China soms nog kan zijn. Wat mij het meest bij blijft van het cultuurvak dat ik volgde, is het feit dat toen het over huwelijken in China ging, een van mijn NAHSS vrienden uitlegde dat in Nederland er ook mensen samenwonen en kinderen hebben, zonder getrouwd te zijn. Onze docent kon en wilde niet begrijpen wat er nou precies gezegd werd en beëindigde uit pure wanhoop maar wat eerder de les. In het andere vak, over traditionele Chinese identiteit kwam naar voren dat veel Chinezen Mao niks kwalijk nemen voor de hongersnoden op het platteland, omdat hij dit nooit zo zou hebben gewild. Dit is toch iets waar je niet zo bij stil staat, maar wat dus wel een enorme invloed heeft op het beeld van Mao en de partij en haar beleid door de jaren heen.

Door mijn consultancy project, een onderzoek naar luchtvervuiling voor het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, kreeg ik ook een unieke inkijk in de Business cultuur van China. Wij hadden een afspraak gemaakt met een Chinese onderzoeker om ons project met hem te bespreken en waren daarvoor al redelijk gespannen. Toen wij bij binnenkomst werden begroet door de CEO en CFO van een Chinese miljoenen bedrijf dat bodemonderzoek doet, steeg de spanning bij ons naar een kookpunt. De mannen van het bedrijf waren gekomen om van ons te leren, wat op 21-jarige leeftijd best iets indrukwekkends is. Aan het eind van de meeting werden wij echter heel vriendelijk bedankt en hadden alle partijen er iets aan gehad. Een flinke opsteker voor ons dus.

Het hoogtepunt van de reis, kamperen op en een dag trekken over de Chinese Muur

Doordat het NAHSS programma veel tijd biedt om er zelf op uit te trekken, hebben wij ook het traditionele China kunnen ontdekken door reisjes naar kleine bergdorpjes, Inner Mongolia, een verlaten stukje Chinese Muur en zoektochten naar hutongs in Beijing. Hoewel ze steeds vaker plaats moeten maken voor grote ‘shopping malls’ zijn die hutongs er nog wel degelijk en hebben ze nog hun traditionele karakter kunnen behouden. De NAHSS geeft studenten de kans om op veel verschillende manieren met China kennis te maken en heeft mij echt heel enthousiast gemaakt over dit fascinerende land.

Mocht je zelf enthousiast geworden zijn en nog vragen hebben kan je altijd een mail sturen naar emile_97@hotmail.com."