Ondergedompeld in het vriendelijke en levendige Taipei

Door Eva Dam | deelnemer NAHSS 2018, Taipei

"Vier weken lang kreeg ik tijdens de NAHSS de kans om de verschillende kanten van Taipei te verkennen door hier te studeren, bedrijven te bezoeken, onderzoek te doen en vooral ook door de bijzondere cultuur en natuur van dichtbij te zien. Zelf deed ik samen met mijn zeven projectgenoten onderzoek voor het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap naar digitale ontwikkelingen in het hoger onderwijs in China.

Op stap met de ‘sunshiners’ van National Cheng Chi University

Vaste koffieplek op campus 

Een warm welkom

Onze groep was enorm divers: een aantal van ons waren nog nooit buiten Europa geweest, terwijl anderen al maanden in Azië hadden gestudeerd. Maar hoeveel ervaring je ook hebt met wonen of reizen in Azië of hoeveel informatie je van tevoren ook googelt, pas wanneer je zelf oog in oog staat met de stad ontdek je hoe Taipei daadwerkelijk is. Contact met lokale medestudenten, professoren en ‘sunshiners’ (onze buddies die ons warm welkom heetten op de universiteit door verschillende activiteiten voor ons te organiseren) opende mijn ogen voor de verschillende kanten die Taipei te bieden heeft. Het eerste waar ik van tevoren aan dacht bij de stad waren de drukke en chaotische straten.

Hoewel Taipei dit vooroordeel ongetwijfeld bevestigde, hebben ook veel aspecten van de stad mij enorm verrast, zoals de prachtige natuur en de ontspannen en belangstellende mensen. Mij zal het bijvoorbeeld altijd bijblijven hoe enorm gastvrij de Taipeiers zijn. Talloze keren was ik met mijn nog sceptische blik heel bang dat ik opgelicht zou worden, terwijl het bleek dat de mensen mij juist de weg wilden wijzen of een handige tip wilde geven. Genoeg reden dus om je heel erg snel thuis te voelen in deze stad. Na twee weken fiets je op je YouBike door het drukke verkeer alsof het de normaalste zaak van de wereld is, word je ’s ochtends standaard gedag gezegd bij het straattentje met de lekkere koffie en bestel je in het (al dan wel gebrekkige) Chinees je eigen dumplings.

Eten en dansen op straat

Waar je in Taipei niet onderuit komt is: veel en lekker eten. Op elke hoek van de straat vind je een bubble tea shop en in elke wijk een street food market. Eten buiten de deur maakt dan ook een belangrijk deel uit van het sociale leven van de Taipeier. We zijn meerdere keren uit eten genomen door de sunshiners en ik ben met mijn klasgenoten zelfs een keer getrakteerd op een traditionele lunch door onze docent.

Daarnaast merkte ik op dat Taipeiers niet alleen graag eten buiten de deur, maar dat publieke ruimtes in het algemeen veel centraler staan. Wellicht komt dit door de hoge huurprijzen, waardoor de woonruimtes een stuk kleiner zijn dan in Nederland. Een van mijn favoriete bezigheden was dan ook om ’s avonds laat naar een park of naar een historisch monument te gaan, waar het dan bruist van de energie. Jongeren komen in groepjes samen om een nieuwe danschoreografie te creëren en ouderen beoefenen gezamenlijk Tai Chi. Hierdoor leeft de stad echt, overdag en ook in de avond."

Taipeiers komen ‘s avonds samen bij de Chiang Kai Shek memorial hall bijeen voor een gratis dansvoorstelling