Studeren, consultancy en cultuur in Hong Kong!

Door Floor Stuurwold | deelnemer NAHSS 2018, Hong Kong

"Na de voorbereidende weekenden in Nederland met alle 100 NAHSS-deelnemers en de meetings met mijn projectteam van ABN AMRO in Nederland was het 24 juni zover om te vertrekken naar Hong Kong! Met een groep van 24 nog vrij onbekende studenten in het vliegtuig naar de andere kant van de wereld. Ik kan me voorstellen dat het misschien even eng klinkt, maar ik had het niet willen missen. Met prachtige ervaringen en hechte vriendschappen stond ik 7 weken later weer in Nederland. Hieronder in het kort mijn NAHSS verhaal, mocht je meer willen weten, je kan mij altijd mailen.

Man Mo Temple

Hong Kong: een gigantische, overweldigende en indrukwekkende stad

Summer School aan de Chinese University of Hong Kong

Vanuit mijn achtergrond in bestuurskunde en rechten had ik gekozen om twee vakken te volgen over de Chinese overheid en buitenlandse politiek. Tijdens mijn studie heb ik vooral veel geleerd over hoe het in Nederland of in Europa is geregeld, maar China was nauwelijks aan bod gekomen. Door te leren over de Chinese overheid en buitenlandse politiek heb ik de kans gekregen om over de grenzen van een Nederlandse studie heen te kijken en te ervaren hoe aan de andere kant van de wereld over de onderwerpen wordt gedacht. Dit heeft me meer verwonderd dan ik van tevoren had kunnen inschatten.

Mijn eigen westerse ideeën over overheid, politiek waren ineens niet meer zo logisch en standaard als ik ze altijd had gevonden en ik begon na te denken of onze staatsinrichting de enige manier is. In China wordt vanuit een andere visie en achtergrond het land bestuurt, en met mijn westerse ideeën dacht ik dat het in Nederland en Europa allemaal zo logisch was, maar daar ben ik toch van terug gekomen. In China gaat en werkt het anders, niet beter of slechter, maar anders. Je een keer echt verdiepen hoe het ergens anders werkt, een uitdaging maar ontzettend interessant. Het is voor mij dan ook een hele waardevolle toevoeging geweest om te leren over de ideeën achter Chinese overheid en politiek, en mij bewust te zijn van een westerse (en soms onwetende) blik. Zeker twee vakken die ik zou aanraden!

ABN AMRO – Commodity Trade Finance

Naast het studeren aan de universiteit, heb ik een consultancy project mogen doen voor ABN AMRO, specifiek voor de Commodity Trade & Finance afdeling. Hierbij hebben wij onderzoek gedaan naar de staal-en aluminimummarkt in China. Met acht studenten vanuit verschillende universiteiten zijn wij voor dit project aan de slag gegaan. Zelf had ik weinig voorkennis over dit onderwerp, maar met goed inlezen en hulp teamgenoten met meer technische achtergronden heb ik hier veel van kunnen leren. Wat was ik blij met een multidisciplinair team waarin iedereen wel van iets ervan wist en elkaar zo goed kon helpen. Door een project te kiezen wat niet direct aan mijn studieachtergrond gerelateerd is heb ik de voor mij nog onbekende private ‘banken’ sector mogen ervaren naast mij eerdere ervaringen in de publieke sector.

Een erg waardevol onderdeel van de NAHSS, je krijgt de kans om je horizon te verbreden en om eens buiten het directe werkveld van je studie te kijken. Ik denk dat de private bankensector uiteindelijk niet helemaal bij mij past maar heb met veel plezier aan dit werkveld geproefd. Tijdens de NAHSS heb ik echter niet alleen kennis gemaakt met ABN AMRO. Tijdens het verblijf in Hong Kong en Shanghai waren er verschillende bedrijfsbezoeken georganiseerd wat je een kans geeft om ook andere bedrijven te ontdekken. Zo zijn we langs geweest bij Friesland Campina, Rabobank, ING, AMRO AMRO, Loyens & Loeff, OMA, Randstad, het Consulaat van Hong Kong, Huawei en Philips. Een buitenkans om zoveel bedrijven te kunnen zien, voor mij een ervaring die ik zeker meeneem naar de toekomst en mij helpt kiezen bij een latere loopbaan.

Projectgroep ABN AMRO

In Hong Kong kun je snel aan de drukte ontsnappen: dit was een van de mooiste hikes (Sai Kung hike) met mooie stranden, watervallen en met de speedboot terug naar de stad

Cultureel programma

Naast studeren, het consultancy project en de bedrijfsbezoeken was er gelukkig ook tijd om Hong Kong te ontdekken. Hoewel Hong Kong een wereldstad is, is het omgeven met prachtige natuur. Dat mochten we natuurlijk niet missen. Met behulp van de Chinese buddies vanuit de universiteit hebben we verschillende hikes gedaan, eilanden bezocht per boot en een dagje gekanood. Verder werd er in het weekend vanuit de universiteit leuke dagtripjes georganiseerd, van het bezoeken van de highlights in Hong Kong, de Big Buddha tour tot een pretpark, we hebben zeker niet stil gezeten!

Als laatste hoogtepunt, Hong Kong heeft een van de hoogste skybars ter wereld met een prachtig uitzicht over de stad, zeker een bezoek waard. Meer dan één drankje drinken staat je budget waarschijnlijk niet toe maar het is er prachtig. De NAHSS in Hong Kong had voor mij de perfecte combinatie van een onvergetelijke zomer. Een nieuwe stad en cultuur ontdekken met nieuwe vrienden, studeren met studenten over de hele wereld en een consultancy project voor een grote organisatie, mis deze kans niet en meld je snel aan voor NAHSS 2019! Voor meer informatie over mijn ervaring met de NAHSS in Hong Kong: fstuurwold@hotmail.com."