Achter de schermen bij The Big Brother

Door Huub Fenten | deelnemer NAHSS 2019, Shenzhen

“Huawei welcomes the NAHSS 2019” staat er groot op de beeldschermen als we het hoofdkantoor van Huawei in Shenzhen betreden in juli 2019. Huawei, de Chinese technologie gigant die jaarlijks meer dan 20% in waarde stijgt. Huawei, dat sinds 2018 meer telefoons verkoopt dan Apple. Huawei, dat afgelopen voorjaar wekelijks al dan niet dagelijks in het nieuws was met de ontwikkelingen van 5G masten. Een kwartier na onze entree staan wij te kijken naar deze 5G masten. Foto’s maken is verboden en op technische details wordt niet uitgebreid ingegaan maar de techniek wordt wel demonstreerd. Alsof we een investeerdersgroep zijn die geïnteresseerd is in het bedrijf. Naast mij staan 21 Nederlandse jongvolwassenen in pak die eruit zien alsof zij echt deze investeerdersgroep zouden kunnen zijn. Afgelopen weken heb ik echter geleerd dat zij ook een hele andere kant hebben. Toen ik Schiphol op het vliegtuig stapte, voelde ik me toch wel een beetje verdwaald. Met een groep studenten naar de andere kant van de wereld afreizen om daar, compleet op elkaar aangewezen, naar school te gaan, onderzoek te doen en bedrijven te bezoeken. Echter, één maand was voor mij voldoende om nieuwe vrienden voor het leven te maken. De mensen waar mee je op reis gaat hebben dezelfde interesses en mindset als jij, wat maakt dat het snel klikt. Samen leef je anderhalve maand van avontuur naar uitdaging naar leermoment om met een lading onvergetelijke ervaring en een groep nieuwe vrienden terug naar Nederland te keren. Dit is wat NAHSS voor mij uniek maakt: de mensen waar mee je het doet en de plekken waar je komt.

Op bezoek bij Huawei

De geavanceerde robots doen ons versteld staan bij één van de bezoeken aan een tech start-up

De stad Shenzhen

Shenzhen is één van de wereldsteden die niemand kent. Door economen benoemd als “Factory of the World” en “China’s Silicon Valley”, is Shenzhen één van ‘s werelds snelst gegroeide steden. Binnen 40 jaar is het vissersdorpje Shenzhen uitgegroeid tot een metropolis met meer dan 11 miljoen inwoners en een enorme industriële productie. De enorme groei is echter goed gepland door de openbare instanties; de stad is op de tekentafel ontworpen. Dit maakt dat het een stad is die ondanks haar enorme formaat nog veel openbare ruimte heeft. Zo bestaat meer dan 40% van de stad uit openbaar groen. In deze parken en natuurgebieden kan je prachtige wandelingen maken met de zee van wolkenkrabbers op de achtergrond. De openheid maakt ook dat de stad minder beklemmend is dan andere Chinese steden. Het verkeer is minder druk en er is meer “ruimte om adem te halen”. Met de enorme groei van de stad zijn ook de start-ups als paddenstoelen de grond uit geschoten. Vooral op technologisch vlak is Shenzhen één van de bruisendste vestigingslocaties ter wereld op het moment. Met de NAHSS ga je op bezoek bij een selectie van deze bedrijven. Het biedt een unieke inkijk in de wereld van bedrijven die in een mum van tijd van een paar naar honderden werknemers zijn gegroeid en waar innovatie na innovatie geclaimd wordt. In de achterkamers in Shenzhen vind je de technologie waar wij over 30 jaar allemaal gebruik van maken!

The NAHSS goes on

Het klinkt alsof het allemaal ophoudt na die anderhalve maand, maar dat is niet zo. Nadat je terug bent gekeerd uit China zijn er nog een aantal activiteiten waarbij alle NAHSS’ers en haar partners aanwezig zijn. Meerdere van mijn reisgenootjes denken serieus na over een toekomst bij een van de partners. De NAHSS heeft hen de unieke kijk achter de schermen en contacten gegeven bij innovatieve bedrijven. Eens in de zoveel tijd zijn er weer alumni events waarbij oud-deelnemers kunnen netwerken. Daarnaast worden er ook veel dingen afgesproken tussen deelnemers onderling. Reünies, housewarmings en zelf Sinterklaas komen aan bod. Zo is de NAHSS iets dat niet alleen bij je blijft als herinnering, maar ook iets weer je aan mee blijft kunnen doen. Als je op zoek bent naar een uitdagende zomer, waarbij je ontzettend veel nieuwe dingen gaat leren, op plekken komt waar je anders nooit zou komen en waarbij je mensen leert kennen waar je nog lang mee op zult trekken: meld je aan!

Lichtshow in het grootse Shenzhen

Heb je nog vragen? Je kan me altijd bereiken op huubfenten@live.nl