Begin met de waarom-vraag
Door Sakura de Vries | deelnemer NAHSS 2021
Mensen om mij heen vroegen zich altijd af waarom mijn hart sneller gaat kloppen van China. “Waarom wil je letterlijk ALLES erover weten Sakura? De cultuur, de taal, de manier van zaken doen, de economische ontwikkelingen, waarom?” Mijn vraag was dan altijd of de vraagsteller al wel eens in China was geweest. China is het land van metamorfosen en ontwikkeling, een diepgewortelde cultuur, maar ook tegenstrijdigheden. Dit dynamische toneel ontvouwt zich in de 21e eeuw recht voor onze ogen, terwijl weinig mensen zich hier bewust van zijn.
De NAHSS met de voorbereidende dagen en het zomerprogramma voedt bovenstaande nieuwsgierigheid door vooraanstaande sprekers en China experts uit te nodigen, je actief bezig te laten gaan met de materie en je natuurlijk een dosis gezelligheid te bieden. Door de combinatie van het academische, business en culturele aspect krijgen NAHSS’ers een kijkje in de Chinese wereld. Soms zelfs ook in de Chinese keuken wanneer je dumplings maakt 😉.
Het is interessant om te horen hoe studenten met een andere achtergrond thema’s en vraagstukken benaderen
Met dit leuke team deden wij voor ING onderzoek naar het Belt and Road Initiative
Projectmatig werken, maar dan leuk!
Voor mijn deelname aan het 2021 programma mocht ik samen met zes andere enorm leuke projectgenoten onderzoek doen naar het Belt and Road Initiative voor de ING Bank. Door de uiteenlopende studieachtergronden van onze groep heb ik veel kunnen leren over een meer technische invalshoek, of juist het historische perspectief. Uiteindelijk hebben we met z’n allen een enorm mooi product aangeleverd waar ING blij mee was terwijl wij ook kennis hebben opgedaan. Win-win!
Het zomerprogramma
We weten allemaal wat een reis naar China blokkeerde, echter werd dit zo vaak herhaald dat het op een gegeven moment zelfs een grapje werd. We konden eigenlijk al voorspellen dat een nieuwe spreker zou zeggen: “O, en wat enorm jammer dat jullie niet naar China kunnen gaan”. Desalniettemin denk ik dat we met z’n allen er het beste van hebben gemaakt door de sprekers kritische vragen te stellen en de discussie onderling te stimuleren. Daarnaast konden we lekker netwerken met mensen die je anders niet zo snel zou kunnen spreken van zowel de publieke als private sector. Projectgroepen presenteerden vol overgave hun projectresultaten (keer op keer) waar je dan ook weer veel van leerde. Het Chinese eten mocht uiteraard ook niet ontbreken dus diners aan ronde tafels vol lekker eten en bai jiu (Chinese liquor) waren ook van de partij. Ruben Terlou heeft met ons gepraat over Chinese dromen en ik denk dat de meeste van de NAHSS’ers na het zomerprogramma ook een China droom hebben ontwikkeld…
Tijdens de zomerschool leer je presenteren voor groepen professionals
“De NAHSS is voor mij een ervaring geweest waarbij ik de wederzijdse energie van NAHSS’ers voelde over het onderwerp China”
Dus... wat is de conclusie?
NAHSS is een ervaring voor mij geweest waarin ik niet alleen een wederzijdse energie van de andere NAHSS’ers voelde over het onderwerp van China, maar ook een ervaring die mij alleen maar zekerder heeft gemaakt om een carrière gerelateerd aan China na te jagen. Pak deze kans met beide handen aan en vergeet niet: je haalt eruit wat je erin stopt! Je kan me altijd contacteren via LinkedIn als je vragen hebt of graag wil zien hoe ik na (en door) de NAHSS ervoor blijf zorgen dat ik in mijn werk China betrek.