Chengdu: Een kijkje in de keuken van west China
Door Sander de Vries | deelnemer NAHSS 2019, Chengdu
Eind juni 2019 trapte de NAHSS echt af toen mijn 29 ‘stadsgenoten’ en ik afreisden naar Chengdu, een relatief onbekende stad in de westelijke provincie Sichuan met een inwonersaantal niet veel lager dan Nederland. We hadden al het een en ander geleerd over China tijdens het voorbereidende projectwerk en de activiteiten alvorens de reis, maar een nieuwe cultuur leer je niet uit een boekje of van een presentatie. Een nieuwe cultuur leer je door het te proeven, erin op te gaan en er zelf in moeten bewegen. Voor vijf weken werden wij omgedoopt tot studenten aan Sichuan University, gelegen op een imposante campus in het centrum van de stad. Vijf vriendelijke lăoshī (docenten) probeerden ons de beginselen van Chinese taal bij te brengen tijdens Chinese Language en, al voor de zevende keer, testte de gerespecteerde Dr. Zhou Yi onze kennis van geschiedenis en politiek bij Modern Politics in China. Naast de dagelijkse lessen was het intense programma gevuld met tripjes, bedrijfsbezoeken en excursies, sommige georganiseerd door de NAHSS Program Board en anderen opgepakt door stadsgenoten. En, om de ervaring van China compleet te maken, konden we de NAHSS met alle deelnemers afsluiten tijdens de Business- en Cultuurweek in, wat zowel qua ligging als straatbeeld de tegenpool van Chengdu is, Shanghai.
Op de top van heilige berg Hua Shan
Een dag vol spelletjes en interactie met kinderen van een zomerprogramma.
Chengdu is voor de avonturiers
Het ontdekken en begrijpen van de Chinese cultuur kent vele overeenkomsten met het proeven van de Sichuan cuisine. Allereerst is er een explosie van smaken en impressies, velen onbekend en pittig. Na een aantal dagen raak je eraan gewend en gaat het met gemak, en na een maand (of eerder) ben je erop verliefd. Alhoewel sommige deelnemers dat laatste wat betreft de pikante cuisine zullen betwisten, zal iedereen het ermee eens zijn dat door de combinatie van de taal- en politiek lessen, projectwerk en de vele excursies en bedrijfsbezoeken veel puzzelstukjes over de in het begin onverklaarbare situaties op zijn plek vallen. Door de chaotische infrastructuur, de significante taalbarrière en de onvermijdelijke misverstanden kan leven in Chengdu uitdagend zijn; echter staat hier tegenover een oneindige gastvrijheid en een ervaring ver verwijderd van het dagelijkse leven in de westerse wereld.
Als de hotpot kookt, dan bloeit de vriendschap.
Niet alleen heb ik in relatief korte tijd vele kanten van het enorm diverse China gezien, maar ook een professionele ontwikkeling doorgemaakt en een fantastische groep medestudenten leren kennen. Dankzij de steile leercurve van het projectwerk in een multidisciplinair team en de bedrijfsbezoeken heb ik veel professionele ervaring opgedaan en een uniek kijkje achter de schermen bij grote multinationals gekregen. Wellicht het mooiste van de NAHSS is dat je alle fantastische tripjes, diners en lessen, maar ook misverstanden en vermoeiende reizen, meemaakt in het gezelschap van je medestudenten. Samen Chinese liederen zingen tijdens de lessen, afzien tijdens het pittige eten, hiken op een heilige bergen in de buurt, headbangen in de club Space en nog veel meer onvergetelijke activiteiten schept een sterke band ook na de NAHSS.
Zoek jij een leerzaam avontuur voor in de zomer en ben je enthousiast na dit ervaringsverhaal? Twijfel niet en meld je aan voor de NAHSS 2020! Als je nog vragen hebt of toch nog twijfelt, schroom dan niet om mij aan te spreken via sanderdevries5@hotmail.com. Zàijiàn (tot ziens)!