Het academisch aspect van de NAHSS

Door Sander Verhulst | deelnemer NAHSS 2019, Chengdu

“The NAHSS goes on”, dat is wat ik velen hoorde zeggen toen mijn eigen deelname aan de NAHSS in 2019 begon. Ik kwam er eigenlijk naderhand pas echt achter, wat die slogan voor mijzelf en mijn studiekeuzes zou betekenen. Destijds zat ik in de afronding van mijn BSc International Land & Water Management, en leek de NAHSS mij vooral een enorm interessant en divers programma om meer over China te kunnen leren. Zo zit er bijvoorbeeld een duidelijk ‘academisch’ aspect in het NAHSS programma, waarover ik hieronder iets meer zal vertellen.

Allereerst bestaat de NAHSS uit een diverse groep ambitieuze studenten vanuit heel Nederland, waarbij allerlei studieachtergronden en perspectieven samenkomen tijdens het intensieve contact dat je met elkaar hebt (en wat je trouwens blijft voortzetten: zeker ook ná de NAHSS). Zo is er in het voorjaar een uitgebreid traject dat bestaat uit o.a. Chinese taal- en cultuurlessen, verschillende China-gerelateerde events (zoals een ‘China collegetour’), en daarnaast werk je aan een multidisciplinair consultancy project. Voor dat laatstgenoemde hebben wij ons als groep vooral bezig gehouden met het analyseren van de toen nét uitgekomen Nederland-China beleidsnota van het Ministerie van Buitenlandse Zaken – de ‘China strategie’ – en de mogelijke implicaties hiervan. Tenslotte hebben we ook ruim een maand gestudeerd op een Chinese universiteit, en vakken gevolgd over Chinese taal en politiek.

Ervaringsverhaal Sander
Nu, een jaar later, zie ik de NAHSS vooral als een platform dat studenten, universiteiten, bedrijven en organisaties met elkaar verbindt die enthousiast zijn over China, die dit land beter willen begrijpen, en die daarbij ook constructief willen nadenken over de (toekomstige) rol en impact van China in de wereld. Mede door de hele NAHSS ervaring, ben ik zelf zodanig geïnteresseerd geraakt in geopolitiek en buitenlands beleid, dat ik momenteel o.a. een master ‘internationale betrekkingen’ volg. Daarnaast maak ik sinds dit najaar bijvoorbeeld ook onderdeel uit van de jongerendenktank vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken – waar we nota bene vorig jaar nog zaten tijdens de slotceremonie van de NAHSS 2019. Kortom, nu zeg ik het zelf ook: “the NAHSS goes on”. Een unieke kans die het meer dan waard is om aan te grijpen!