Pip Stam

Pip Stam was deelnemer van de NAHSS 2017 en voerde voor Unilever een project uit in Taipei. In dit blog vertelt ze meer over haar NAHSS-ervaring.

Pip in Taipei

Uitwaaien in Taipei

Stel je voor

Er wordt mij vaak gevraagd wat we nou precies in Azië gedaan hebben, en het antwoord op deze vraag vind ik nog altijd lastig. We hebben namelijk zo ontzettend veel, diverse en hele leuke dingen gedaan!

Je woont vijf weken in Taipei met twee projectgroepen (een groep van zestien studenten). Als kleine groep wordt je al snel een ‘kleine familie’, waarmee je van alles onderneemt. Iedere ochtend samen ontbijten, en bijna elk weekend naar een andere stad in het prachtige Taiwan. Het ene weekend huur je scootertjes, waarmee je door de bergen van Taroko National Park raced. Het volgende weekend reis je door naar de stad Kaoshiung, helemaal in het zuiden van het eiland, waar je de grootste boeddha ter wereld bezoekt.

Pip in Taipei

National Chengchi University

Van maandag tot woensdag volg je lessen aan de National Chengchi University (NCU), die je een betere inkijk geven in de Taiwanese cultuur en haar bevolking. Er is een duidelijke hiërarchie tussen docent en student, maar desondanks doen de docenten er alles aan om een discussie met je aan te gaan. Hoe vaak gebeurt het immers dat zij zestien Nederlandse studenten in hun klas hebben zitten? Bij het vak History of Taiwan vertelt professor Mike Lan uitgebreid over de eerste kolonisatie van Taiwan door de VOC. Je besluit dan toch maar die eerste nederzetting, Fort Zeelandia, aanstaand weekend te bezoeken. Iedere maandagavond reserveer je samen met je zeven projectgenootjes de studyroom of de keuken. Hier ben je uren aan het brainstormen over de open-talent economy, een nieuw model voor de arbeidsstructuur, als opdracht van Unilever Global. Omdat de open-talent economy nog geheel in de kinderschoenen staat, is er vrij weinig over te vinden en moet je dus vooral zelf adviezen opstellen en voordragen. Doordat je werkt met een interdisciplinaire groep, heeft iedereen een eigen plan van aanpak en het is erg leerzaam om zo bij iedereen hun sterkste kant naar boven te zien komen. Uiteindelijk is het aan jullie de taak om alle opgedane, nieuwe ideeën te bundelen in een one-pager, welke onder andere doorgestuurd zal worden naar de Senior HR manager van Unilever Global.

Een fantastsiche ervaring

Om iedere dag mooi af te sluiten heb je de keuze uit het allerlekkerste eten. De Taiwanese keuken heeft vele invloeden: Chinees, Japans, Westers… Voor weinig geld kan je uitgebreid sushi, de lekkerste dumplings (boiled or fried?), rijsttafel, en Thais eten, noem het maar op. En als je echt geluk hebt staat de sweet-sour chicken man in de keuken, en kan je genieten van de allerlekkerste sweet-sour chicken die je ooit zal eten."

Al met al: meld je absoluut aan voor de mooiste ervaring van je leven! Als je nog vragen hebt kan je altijd mailen naar pip_stam@hotmail.com.

De lekkerste dumplings van Taipei