Yasemin Glasgow

Yasemin Glasgow was deelnemer van de NAHSS 2017 en verbleef in de stad Chengdu. In het onderstaande blog vertelt ze over haar ervaringen met de NAHSS in deze bijzondere stad.

Ouderenzorg in Chengdu

"Afgelopen zomer heb ik het geluk gehad om met 21 andere studenten uit heel Nederland te kunnen deelnemen aan het programma van de NAHSS in de stad Chengdu. Ik deed zelf een project voor het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport, het Ministerie van Economisch Zaken en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Samen met mijn zes projectgenoten Hans, Dara, Nol, Merthe, Jorg en Kyra heb ik onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven op het gebied van langdurige ouderenzorg in China.

Waar ik eind juni eigenlijk zonder enig beeld van de stad Chengdu hiernaartoe ging, ben ik vol enthousiasme van deze ervaring teruggekeerd. Chengdu is een bruisende stad, die ook nog eens rijk is in cultuur en waar de lokale bevolking ontzettend vriendelijk is. We waren zeker een bezienswaardigheid in de stad en ook al werd er amper Engels gesproken, iedereen was altijd bereid om ons te helpen en met onze handen en voeten kwamen we er uiteindelijk wel uit.

Yasemin and Chengdu Locals

Meeting locals in Chengdu

Sichuanskeuken met de buddies en docenten

Sichuan University Summer School

Onze summer school volgden we aan Sichuan University. De summer school was speciaal voor ons gemaakt, waardoor we enthousiaste docenten hadden die het leuk vonden om een groep Nederlanders meer te leren over China

In de ochtenden kregen we Mandarijn, waarin we in twee groepen werden gedeeld; een groep voor gevorderden en een groep voor beginners, waar ik zelf ook bij zat. Van Chinese liedjes, tot het leren bestellen van je smoothies en pannenkoekjes op campus, tot de Sichuan specialiteit hotpot eigen maken met onze buddy’s, het kwam allemaal voorbij. Daarnaast volgden we in de middagen het vak Chinese Politics, waar we over alle dynastieën tot aan de moderne tijd in China te horen kregen.

De natuur in en cultuur snuiven

Toch was er naast het volgen van de vakken, het werken aan het project en de bedrijfsbezoeken ook tijd om rond te kijken in Chengdu en de omgeving te leren kennen, zowel overdag als s’avonds. Wat hebben we veel bijzondere plekken kunnen ontdekken! Het Panda Centre, Giant Buddha in Leshan, het Dujiangyan irrigation system, het grootste natuurpark van China Jiuzhaigou, de oude stad en nog veel meer.

Maar mijn meest memorabele moment was toch echt de tocht naar het Tibetaanse deel in de provincie Sichuan. Samen met drie andere deelnemers heb ik een tweedaagse hike gemaakt van Xinduqiao naar Tagong, waarbij we een nacht bleven slapen bij een nomadengezin, op 4500 meter hoogte aan het wandelen waren en een tocht met paarden hadden. Een compleet contrast met Chengdu en al helemaal met Shanghai waar we de laatste tien dagen nog verbleven met alle deelnemers van de NAHSS."

Natuurpark Jiuzhaigou

Hike van Xindugiau naar Tagong

Chengdu wat was je mooi en wat ga ik je missen!