NAHSS: herboren in een nieuwe cultuur
Door Victor Brouwers | deelnemer NAHSS 2018, Chengdu
"Alsof je door een zandstorm van benauwde lucht wordt overvallen; dat was mijn eerste indruk van het bruisende Chengdu toen ik het vliegtuig uit stapte. Na maanden toegeleefd te hebben naar dit moment, was het eindelijk daar. Samen met mijn rijkelijk gevarieerde projectgroep, waarmee ik voor PwC een onderzoek naar de werkkrachten van de toekomst zou gaan afronden in China, en de overige projectgroepen die ik op dat moment nog niet goed kende, betrad ik een avontuur zonder weerga. Op dat moment stonden we nog maar aan het begin van de periode van vijf weken in Chengdu waarin we met alle groepen naar elkaar toe zouden gaan groeien, ‘Chinese Language’ en ‘Modern Chinese Politics’ zouden gaan volgen aan de Sichuan University, overdonderd zouden gaan worden door het pittige, plaatselijke eten en ons project tot een succesvol einde zouden brengen, om vervolgens nog van een afsluitende week in Shanghai te mogen genieten met NAHSS’ers uit de andere steden.
Letterlijk en figuurlijk de Chinese cultuur proeven
Met professor Zhou Yi en de gehele klas
Chengdu: een pittig stukje cultuur
Onze weken waren rijkelijk gevuld: over het algemeen waren er drie tot vier dagen gevuld met onze lessen, waarin we kennis konden maken met de verschillen in opvattingen wat betreft educatie van de Chinese cultuur ten opzichte van wat we zelf gewend waren. De onvergetelijke monologen van Zhou Yi, de professor voor het vak ‘Modern Chinese Politics’ die te pas en te onpas in gezang kon uitbarsten, werden doodleuk afgewisseld met competitieve ‘Chinese Language’-lessen waarin de klas dikwijls tegen elkaar opgezet werd in groepen waarin de verliezende partij een uitdaging moest voltooien.
De overige dagen van de week werden gevuld met bedrijfsbezoeken, waarin werd afgewisseld tussen organisaties als AkzoNobel, Unilever en de Chinese likeurgigant Wu Liang Ye. Dit laatste bedrijf bood ons onder andere een rondleiding aan op hun 50.000 werknemers omvattende complex, gevolgd door een volledig verzorgd weekend langs allerlei hoogtepunten in Chengdu en omstreken, zoals de Leshan Giant Buddha: een intimiderend, uit een rotswand gebeiteld beeld van 71 meter.
Daarnaast bood Chengdu ons bijzonder karakteristiek eten, en zal de ‘Sichuan Pepper’ door menig deelnemer met een lach en een traan onthouden worden. De typerende Hotpot en ronde tafels waarop het eten met alle aanzittenden gedeeld wordt, resulteerden in uiteenlopende meningen over de waardering van de plaatselijke keuken. Eén ding is echter zeker: iedere NAHSS deelnemer in Chengdu zal met gezonde melancholie terugkijken op alle avonden die we in dit gezelschap hebben kunnen doorbrengen.
Aaneenschakeling van hoogtepunten:
Zelfs nu ik rustig de tijd heb gehad te bedenken wat ik over de NAHSS zou vertellen als mensen ernaar vragen, is het moeilijk te bepalen waar ik zou beginnen. Natuurlijk is er de genuanceerdere blik op China die je van de reis krijgt en natuurlijk is het ontzettend bijzonder om een dusdanig overdonderende reis in een dusdanig multidisciplinair team te ervaren. Maar daarnaast is het bizarre contrast in China zelf, tussen Chengdu en Shanghai, het ook waard om te bespreken en uiteraard moet de onvergetelijke trip naar de Siguniang berg, waar we bibberend op 5000 meter hoogte de zon hebben zien opkomen, niet ontbreken. Maar zelfs na dat allemaal verteld te hebben, is er nog oneindig veel te zeggen over wat de NAHSS allemaal te bieden heeft, en dat krijg ik helaas nooit allemaal in luttele woorden omvat.
Dus wil je iets unieks ervaren, heb je affiniteit met China en de ambitie om iets fantastisch te doen in de zomervakantie, twijfel dan niet en meld je aan voor de NAHSS 2019! Voor eventuele vragen ben ik bereikbaar op v.p.j.brouwers@student.tue.nl."