Programma

De Netherlands-Asia Honours Summer School (NAHSS) is een nationaal honours programma dat als doel heeft om ambitieuze Nederlands-sprekende studenten voor te bereiden op een toekomst met China als grote speler op het wereldtoneel. Deelnemers leren over China door middel van een voorbereidend traject en zomerprogramma dat academische, business en culturele aspecten bevat. Studenten van verschillende universiteiten en studies werken samen aan een consultancy project, volgen colleges van China-experts, bezoeken toonaangevende multinationals, nemen deel aan een Nederlandse zomerschool en een reis naar Singapore.

RELEVANTIE

China is één van de grootste markten ter wereld geworden. Voor Nederland, een land met een open en export-geörienteerde economie, is het land van cruciaal belang, aangezien China één van Nederland's grootste handelspartners is wat betreft zowel import als export. Gegeven dat China door zal groeien tot de grootste economie wereldwijd, zal het belang van het land enkel toenemen. Ongeacht wat voor carrièrepad je bewandelt, zal je in contact komen met China en haar invloeden. Om studenten hierop voor te bereiden, is het belangrijk dat zij de kans krijgen om kennis over China op te doen. De NAHSS biedt studenten deze kans en probeert zo de volgende generatie studenten voor te bereiden op een toekomst waarin China een grote rol speelt in alle sectoren.

VOOR BACHELOR STUDENTEN

De NAHSS kiest ervoor om enkel tweede- en derdejaars bachelor studenten deel te laten nemen aan het programma, omdat deze studenten nog van studierichting kunnen veranderen door middel van hun master. De NAHSS heeft als doel om deze studenten voor te bereiden op een carrière met China als belangrijke speler in alle sectoren. Een groeiend percentage van NAHSS alumni komt nog dagelijks in contact met China na deelname aan de NAHSS door middel van stages in China, studies in/over China en werk voor de NAHSS partners.

In 2012 namen 30 studenten deel aan de eerste editie van de NAHSS. Een jaar later steeg dit nummer naar 75 studenten. Van 2014 tot en met 2019 namen er jaarlijks 100 studenten deel aan het programma. Vanwege Covid-19 konden er in 2021 slechts 70 studenten deelnemen aan de NAHSS. Naast het toenemende aantal studenten dat deelneemt aan de NAHSS, is ook het aantal bezochte locaties over de jaren gestegen. In 2012 bezochten de studenten enkel Hong Kong, vanaf 2016 werden daar ook Beijing, Chengdu en Taipei aan toegevoegd. In 2019 verving Shenzhen Taipei. In 2022 reizen de studenten af naar Singapore wegens inreisbeperkingen in China. Wie weet wat de toekomst allemaal nog zal brengen aan NAHSS locaties!

HET ABC-PROGRAMMA

Academisch

  • NAHSS studenten nemen deel aan een zomerschool aan de Universiteit Leiden, waarbij ze een week lang China-gerelateerde vakken volgen. De vakken beslaan economie, politiek, management, techniek en sociale wetenschappen.
  • Gedurende het voorbereidende traject volgen de studenten colleges van China-experts om zich voor te bereiden op het zomerprogramma.

Business

  • Deelnemende studenten voeren een consultancy project uit voor een partner van de NAHSS. De multidisciplinaire projectgroepen bestaan uit studenten van verschillende universiteiten en studieachtergronden.
  • Deelnemers van de NAHSS nemen gedurende het voorbereidende traject deel aan inhousedagen bij partners van de NAHSS. Hierbij krijgen deelnemers een inkijk bij Nederlandse partijen die samenwerken met Aziatische partijen en vestigingen van Aziatische partijen in Nederland.
  • Ook in Azië bezoeken de deelnemers een groot aantal bedrijven en organisaties uit verscheidene sectoren. Hierdoor krijgen ze een brede impressie van de lokale markt en arbeidsethos.

Cultuur

  • In het voorbereidende traject in Nederland kunnen er door de deelnemers Chinese taal- en cultuurlessen gevolgd worden.
  • Tijdens de reis naar Singapore komen studenten in aanraking met verschillende Aziatische culturen. De Chinese cultuur is in Singapore tastbaar doordat 75% van de bevolking van Singapore een Chinese achtergrond heeft.
  • Er worden elk jaar verschillende culturele workshops georganiseerd om de Chinese cultuur te ervaren.

Het zomerprogramma: de Nederlandse zomerschool en de reis naar Singapore

Jaarlijks wordt de NAHSS editie tijdens de zomervakantie afgesloten door middel van het zomerprogramma. Gedurende deze periode zijn studenten fulltime bezig met het kennis opdoen over China. Voor de NAHSS 2022 bestaat het zomerprogramma uit twee delen: de zomerschool aan de Universiteit Leiden en de reis naar Singapore. De zomerschool neemt één week in beslag en vindt plaats van 11 tot en met 15 juli. Hierop aansluitend reizen de studenten twee weken af naar Singapore tussen 25 juli en 11 augustus. Hierbij ervaren zij de academische wereld, het bedrijfsleven en de cultuur vanuit de eerste hand. Gedurende de reis voeren de studenten veldwerk uit, bezoeken ze verschillende toonaangevende multinationals, volgen ze een tweedaags programma aan de National University of Singapore, bezoeken de Nederlandse ambassade, nemen deel aan culturele activiteiten en delen kennis en ervaringen met andere deelnemers. De reis verbindt de verschillende onderdelen van het NAHSS programma en is daardoor de perfecte afsluiter van de editie.

Overkoepelend thema: projecten

De deelnemers van de NAHSS werken gedurende hun deelname aan een consultancy project in opdracht van één van de partners van de NAHSS. De project teams bestaan uit een mix van studenten van verschillende universiteiten en studies, om zo multidisclinaire projectgroepen te vormen waarin werschillende werkmethodes verkend kunnen worden. De teams worden intensief ondersteund door project coaches (NAHSS-alumni) en projectbegeleiders (vanuit de partners). Elk jaar zijn de projecten gelinkt aan een overkoepelend thema dat relevant is voor zowel Nederland als China. In 2022, het thema is Curbing Climate Change. Klik hier om meer over dit thema te leren.

Na terugkomst in Nederland presenteren de deelnemers van de NAHSS hun onderzoeksresultaten en adviezen aan alle partners tijdens de Slotceremonie. Bij dit evenement komen deelnemers, partners en alumni samen om ervaringen, kennis en ideeën uit te wisselen.