Nooit meer naar huis

Door Anne-Marie Droste | deelnemer NAHSS 2012, Hong Kong

"Mijn naam is Anne Marie, en ik maakte deel uit van de allereerste NAHSS in 2012. Samen met Wouter en Lucia werd ik daarna de eerste NAHSS Program Board, in 2013. Mega trots om te zien hoeveel studenten er inmiddels via de NAHSS naar China zijn geweest!

7 jaar later: ik ben een partner bij venture capital fonds Entrepreneur First (EF), en ik woon in Singapore. Na m’n jaar NAHSS bestuur ben ik een master gaan doen in Cambridge, en via daar werd ik de 3e werknemer bij (toen nog non profit) EF in Londen. We zijn investeerders, maar ongebruikelijke investeerders: we vinden en selecteren individuen waarvan we denken dat ze goeie founders kunnen zijn, voordat ze een team of zelfs maar een idee voor een bedrijf hebben. We betalen je 3 maanden een salaris, en helpen je een cofounder en een idee vinden. Mocht je iets vinden waar je aan wilt werken, dan investeren we vervolgens $100k in je idee, waarvoor wij dan 10% van je bedrijf krijgen. Mocht je niks gevonden hebben, dan even goeie vrienden. Klinkt gek, maar is het niet: inmiddels hebben we met meer dan 200 startups via deze methode gefund, en is de totale waarde van ons portfolio $2miljard. Je hebt misschien wel eens gehoord van EF startup Magic Pony (gekocht door Twitter voor $150m). Reid Hoffman (de founder van Linkedin) is deel van onze board, en we hebben inmiddels $200 miljoen ‘onder management’ (denk: geld dat rijke mensen/instituties aan ons geven om namens hen te investeren). Toen ik begon was dat 250.000 euro!

Ik ben verantwoordelijk voor groei bij EF. Na anderhalf jaar in Londen moest er iemand van ons toen 8 man sterke team naar Azië. Mede met dank aan m’n NAHSS ervaringen, werd ik gezien als een goeie kandidaat om ons eerste internationale kantoor te openen. M’n team in Singapore is inmiddels gegroeid naar 40 personen, en ik heb daarnaast EF kantoren in Berlijn, Hong Kong(!), Parijs, en Bangalore opgezet.

Dit klinkt als een belachelijk reclame spotje, maar ik meen het serieus: m’n bestuursjaar bij de NAHSS was misschien wel de belangrijkste voorbereiding op mn huidige baan die ik had kunnen bedenken. M’n huidige team is 80% Aziatisch, en het managen van mensen met een andere culturele achtergrond is interessant, maar ook moeilijk. De NAHSS zorgde ervoor dat ik iets beter wist wat ik kon verwachten. Het blijkt daarnaast heel waardevol om goed te zijn in het ’scouten’ van individuen met potentieel - dat is letterlijk wat venture capitalists doen. Had nooit gedacht dat dat nog eens zo relevant zou zijn. Daarnaast was het opzetten van Hong Kong veel makkelijker omdat ik mn weg door Hong Kong al goed wist te vinden ;).

Zie je in China!"Anne-Marie Droste –
Director of Expansion
@Entrepreneur First