China domineerde de laatste vier jaar mijn leven
Door Joris Teer | deelnemer NAHSS 2014, Shanghai
Begin 2016 studeerde ik Mandarijn Chinees in Peking. September 2016 tot-en-met september 2018 volbracht ik twee masters waarvan één aan de Universiteit van Peking over China’s politiek en buitenlandbeleid. Na mijn afstuderen nam ik eindelijk de culturele ‘deep-dive’. Ik werkte met 20+ Chinese collega’s als onderzoeker bij het International Institute of Green Finance, een Chinees onderzoeksinstituut in Beijing (voertaal: Mandarijn).
Bij terugkomst in Nederland merkte ik dat China meer aandacht kreeg in het publieke debat. ‘Ein-de-lijk’, dacht ik. China’s opkomst is de belangrijkste geopolitieke ontwikkeling sinds de val van de Sovjet-Unie. China’s politiek, geschiedenis, economie en handelscultuur leren kennen is daarom essentieel voor Nederland. Hierin hebben we een inhaalslag te maken. Journalisten kunnen meestal de meerderheid van de 18 Democratische Presidentskandidaten noemen voor een verkiezing die pas eind 2020 plaatsvindt. Weten zij ook wie de huidige Chinese premier is?
Met Teer Strategy, mijn adviesbureau voor strategiebepaling en geopolitieke analyse, draag ik bij aan deze inhaalslag. Ik schreef bijdrages over China voor de De Volkskrant , het Financieële Dagblad en het Nederlands Dagblad . Daarnaast trad ik op als politiek commentator bij de BNR Nieuwsradio China Podcast, adresseerde ik de NAHSS-slotceremonie en organiseerde ik een workshop voor Are We Europe. Tenslotte help ik graag overheden, bedrijven en andere organisaties met op maat gemaakt advies over strategische vraagstukken omtrent China.
Joris Teer –
China specialist en oprichter van Teer Strategy, een adviesbureau voor geopolitieke analyse en strategiebepaling
Mocht je nu denken 'die jongen wilde vast altijd al China specialist worden; hij studeerde ongetwijfeld Sinologie in Leiden', dan heb je het mis. Anno 2014 had ik geen interesse in China. Mijn medestudenten aan het Amsterdam University College en ik waren gefocust op ‘hippere’ thema’s zoals Amerikaans buitenlandbeleid, Europese éénwording en westerse politieke filosofie. Ook ik had een blinde vlek voor alles in het Oosten.
Totdat ik een felgekleurde promotieflyer tegenkwam met daarop een elegant Chinees zeilschip dobberend voor de skyline van Hong Kong. De hierop geadverteerde zomerschool bood 100 honours studenten een volledig verzorgd verblijf (inclusief academisch, business als cultureel programma) van zeven weken in vier Chinese megasteden aan.
Schouderophalend besloot ik een poging te wagen. Ik schreef me in voor de Netherlands-Asia Honours Summer School (NAHSS). De derde week van de NAHSS wist ik het zeker: na mijn bachelor verhuis ik naar China.
De NAHSS is de kans om China in al haar facetten te kennen. Dat is niet alleen bijzonder leuk, maar ook belangrijk. Nederland heeft namelijk behoefte aan:
1. Beleidsmakers en academici die China’s politieke systeem en buitenlandbeleid kennen;
2. Zakenlieden die de Chinese zakencultuur begrijpen; en
3. Ingenieurs die China’s razendsnelle technologische ontwikkeling bijhouden.
NAHSS'ers, met hun diverse academische achtergronden, zijn perfect gepositioneerd om al deze rollen gezamenlijk op zich te nemen. Zij maken Nederland ‘future proof’ in een wereld waarin China zijn positie opeist.
Mijn NAHSS ervaring