Van studeren naar ondernemen in China

Door Julian Jagtenberg | deelnemer NAHSS 2015, Taipei

"Ik ben oprichter van Somnox, een startup die de wereld beter helpt slapen door gebruik te maken van robotische technologie. Momenteel hebben wij 22 fte in ons dreamteam, een succesvolle crowdfunding campagne gedraaid (200%), meerdere prestigieuze awards gewonnen (e.g. iF Design Award, Philips Innovation Award) en een partnership met Auping. We gaan in maart wereldwijd lanceren (Amazon/Coolblue/Bijenkorf/Auping) om zodoende duizenden mensen aan een betere (natuurlijke) nachtrust te helpen.

Ik startte als industrieel product ontwerper aan de TU Delft (Msc), maar ben sinds kinds af aan al geobsedeerd door robots. Daarom ben ik actief geworden in het robotica instituut aan de TU Delft. Vanuit ingenieur ben ik ondernemer geworden, doordat ik tijdens een academisch project een vinding opdeed. Ik kwam op dat moment op deze vinding, omdat ik mijn slapeloze moeder af wilde helpen van de verslavende medicatie.

Momenteel zit ik in bestuur van Somnox als 'head of growth', wat inhoudt dat ik op data-gedreven experiment basis Somnox internationaal laat groeien. Het is een achtbaan die mooie uitdagingen met zich mee brengt (ups and downs). Zo waren we afgelopen week op TV tijdens CES Las Vegas, op FOX news in de USA (met 2,5 miljoen kijkers) en mochten we met Constantijn bij JINEK aanschuiven, wat resulteerde in 10k bezoekers in real-time op onze website. Daarnaast waren er downs, zoals productie vertragingen in het verre oosten.

Al met al leef ik een leven waar ik vroeger alleen maar van kon dromen. Als uitvinder/ondernemer die de wereld een stukje mooier maakt door mensen beter te laten slapen. Want een uitgeruste wereld, is een mooiere wereld! (cheezy, maar waar!)"Julian Martijn Jagtenberg –
Robotica Ingenieur TU Delft

Terugkijkend op de NAHSS?

"Wat mij betreft ben ik de NAHSS veel verschuldigd en heb ik een enorme kans gekregen die mede bijdraagt aan waar ik vandaag de dag sta.

Allereerst, heb ik er een groep hele goede vrienden aan over gehouden. Nog steeds spreek ik op maandelijkse basis af met mijn 'projectgroep' uit Taiwan. We zijn erg hecht en zijn ondertussen met elkaar op diverse reizen geweest (o.a. Namibiƫ en Zweden). Ik ben erg dankbaar voor deze prachtige, getalenteerde groep vrienden met een andere achtergrond/discipline. Daarnaast heeft de NAHSS mijn ogen geopend in wat andere studenten in Nederland kunnen en dat samenwerking key is voor innovatie en realisatie. Verder zag ik tijdens de NAHSS in dat ik niet bij een corporate wil werken, maar juist het heft in eigen hand wil nemen als ondernemer.

Mede door de NAHSS heb ik een stage bij VANMOOF gedaan en ben ik momenteel mijn eigen productie aan het draaien in Taiwan met de slaaprobots die we met Somnox ontwikkelen.

Dank dank dank"Een iconisch moment waarop we met willekeurige Taiwanezen hebben gedanst op dit plein. Erg Tof.