De NAHSS: Een gouden kans!

Door Machiel van Stralen | deelnemer NAHSS 2013, Taipei

"Zo voelde het voor mij toen ik in 2013 te horen kreeg dat ik mee mocht naar Azië voor een fantastische zomer. En zo denk ik er nog steeds over. Met mijn passie voor internationale betrekkingen was de NAHSS een geweldige ervaring. Het bood mij een kijkje in het leven van mensen aan de andere kant van de wereld.

In 2015 liep ik stage bij de Nederlandse vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties in New York. Daar draaide ik mee in het Nederlandse team tijdens onderhandelingen voor wereldwijde doelen voor duurzaamheid, de Sustainable Development Goals (SDG’s). En dat smaakte naar meer! Na een half jaar dagen, nachten en (in de slotfase) zelfs weekenden door te debatteren over de totstandkoming van de duurzaamheidsagenda, kon ik bij terugkomst aan de slag bij het SDG-team van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Daar kwam mijn passie voor duurzaamheid mooi samen met mijn interesse in internationale politiek. Sindsdien werk ik met veel plezier in het team. Internationaal vertegenwoordigen wij Nederland bij gesprekken over de SDG’s, bijvoorbeeld over monitoring en uitvoering. Ook coördineren wij de Nederlandse uitvoering van de doelen. Als gevolg is geen dag hetzelfde: dan weer een gesprek met een Nederlandse partner, daarna meeschrijven aan een speech van de minister aan de VN."

Terugkijkend op de NAHSS?

"Tijdens mijn zomerschool in Taipei werkte ik samen met mijn groepje aan een opdracht voor een Nederlands bedrijf. We voerden fascinerende gesprekken. We spraken mensen die een leven leiden dat erg lijkt op dat van ons: een opleiding volgen en dan een baan vinden, vakanties in het buitenland. Maar zij keken heel anders tegen hun werk aan. Werken deden zij om geld te verdienen, liefst zoveel mogelijk. Terwijl bij mijn Nederlandse vrienden de impact van je werk, persoonlijke ontwikkeling en fijne collega’s steevast naar voren komen als essentieel voor een leuke baan. Van een Nederlands bedrijf vergt het een heel andere aanpak om de medewerkers in het buitenland tevreden te houden.

Met veel plezier kijk ik terug op de NAHSS: goed voor mijn begrip van internationale verschillen, en voor mijn netwerk. Inmiddels kom ik op de gangen van BZ en ook daarbuiten een hoop NAHSS-alumni tegen!"


Machiel van Stralen –
Najager SDG’s bij BZ